Gräsgårds hamn
Gräsgårds hamn
Gräsgårds hamn
Hamnen ligger på perfekt promenadavstånd från Gammalsbygården. En gång i tiden en livlig samlingsplats för de omkringliggande byarnas innevånare. Tyvärr har det lugnat sig betydligt sedan dess, men det finns fortfarande fiskare här, och sommartid kan man köpa både färsk fisk och få sig en bit mat, tex fish & chips. I norr gränsar hamnen till Gammalsby sjömarker som är naturreservat.
Eketorps borg
Eketorps borg
Eketorps borg är en fornborg från järnåldern belägen på Stora alvaret på sydöstra Öland. Eketorp uppfördes av den ursprungliga järnåldersbefolkningen runt år 300 e.Kr. - under en period då de bosatta hade nära band till Romarriket. En teori är att ringborgar vid den här tiden var en religiös-, fest- eller tingsplats. Samtidigt skyddade befästningen lokalbefolkningen när fiender invaderade. Borgen byggdes ut avsevärt på 400-talet och har genom tiderna haft växlande funktioner; från tidigare defensiv ringborg till förläggning för en kavallerigarnison. Under 1900-talet rekonstruerades Eketorp.
Besök Eketorps borgs hemsida
Albrunna kalkbrott
Albrunna kalkbrott
Här har Cementa brutit kalk till sin cement sedan 1888. Det är egentligen två brott, ett äldre i väster som är vackert beläget och en oas för fåglar, kräldjur och insekter. Det större och nyligen nedlagda brottet ligger mer år öster.
Kombinera en vandring på Alvaret med ett besök hit. Se karta vandringsbeskrivning här
Ottenby kungsgård - historiska Ottenby
Ottenby kungsgård - historiska Ottenby
Ottenby var en plats med mäktiga hövdingar och ett myller av liv och rörelse... tills det revs.
Läs mer här på vårt vandringsförslag