Albrunna kalkbrott

Kvinnsgröta Alvar och Albrunna kalkbrott

Beräknad tid Sätt av minst en halvdag.
Längd 10-11 km
Svårighet 3/5
Utrustning Vår och höst vattentäta skor/stövlar. Sommar badkläder. Fika.
Vandringen startar i vår grannby Kvinnsgröta. Nere i Kvinnsgröta tar man söderut och leden startar vid den sista gården i byn. Visa hänsyn om ni parkerar bilen så att bönderna kan ta sig fram obehindrat.
Vid början av leden ser ni en vacker stenvalvsbro i kalksten som ni tar er över, se sedan till att ni har kalkstensmuren på er vänstra sida så kommer ni efter 3km vandring direkt på stenbrottet.
Vandringen sker över Kvinnsgröta Alvar som är ett naturreservat. Här finns flera järnåldersgravar och i norra delen finns husgrunder från samma tid.
När man närmar sig halvvägs över Alvaret kan det vara lite blött då man passerar Överbäcken, här tätnar vegetationen en del också.
Ta gärna en tur runt kalkbrottet och den västra kanten är mycket sevärd där det gamla kalkbrottet ligger. Sommartid är det läge att ta fram badkläderna och ta sig ett svalkande dopp i det svala vattnet. I norra kanten finns det till och med en sandstrand.
På våren blommar orkidéerna och vandrar man på hösten kan det vara läge att ta med sig en kasse och svampkniv. En kikare är inte dumt heller, då fågellivet är rikt kring kalkbrottet.

God tur!